logo

estudiants | pérez + soler

Laura Pérez i Gisela Soler
| passeig lluís companys
| 2Q 2015-16
| taller Bàrbara Noguerol

Entenem que els projectes no es comencen amb un full en blanc. Aquest emplaçament ens brindava l’oportunitat de recuperar tres elements de la memòria històrica de la ciutat de Barcelona: el Rec Comtal, un conjunt de restes arqueològiques i part de la muralla del segle X. Per això, alliberem la planta baixa per donar valor al passat cultural del barri i permetre, a través d’un sistema de passarel·les, el seu ús com a espai públic i les connexions amb carrers que quedaven tallats.

01_soler_perez

 

D’altra banda, la continuïtat es reflexa també a l’edificació, que completa les façanes existents recolzant-se a les mitgeres i tancant el perímetre d’illa. L’estructura de franges permet uns edificis molt transparents en sentit transversal i organitzar l’habitatge segons el grau de privacitat/llum que requereix cada espai.

02_soler_perez

03_soler_perez

 

Tenim dues tipologies d’habitatge: una per l’edificació que creix i una altra a escala més petita en planta baixa.

Els habitatges grans s’articulen al voltant d’un nucli central i aprofiten la façana com un espai habitable més. Tot això permet que la distribució sigui molt flexible i adaptable per a cada usuari, ja que les estances no estan compartimentades ni han de respondre a una geometria estricta.

04_soler_perez

05_soler_perez

06_soler_perez

En planta baixa, la forma respon a una vibració extruïda de la muralla, donant-li aire i aconseguint així un passatge d’accés a les cases-taller (40m2) i la connexió d’aquestes amb el coworking. La seva posició a nivell de carrer ens ha suggerit treballar amb la idea de casa-pati, generant una façana contínua que dóna privacitat i seguretat a cadascun dels habitatges. Cada crugia acull un dúplex que queda enterrat mig metre, així s’aprofita tota l’altura de la muralla i no es tanquen les visuals als veïns de darrere ni es generen mirades frontals entre aquests.

07_soler_perez

 

La façana busca integrar-se en el teixit del barri, evitant el pla continu i generant un aspecte irregular que incorpora parts opaques, galeries i finestrals. La materialitat es resol amb un revestiment d’estuc i amb fusteries i persianes de fusta.

Fugim de la imatge d’un edifici acabat amb forta presència, més bé es concep com a mostra de la sutilesa de quelcom efímer, lleuger, adaptable per l’usuari i a l’ús que se’n vulgui fer, per això, no hi ha cap casa igual que l’altra

08_soler_perez

 

 

A blog about Wordpress design, development , Software and inspiration Largest Online Shopping and Fashion Network